Portrait

Egyéni, páros vagy családi portré, mindig jó móka. 

Talán a portrézás lehet a fotográfia alapja. A festészettől kölcsönözte a beállításokat és magát a motivációt is, hogy az ember megörökítse magát az utókornak. Az emberábrázolás mozgatja meg a legtöbbünk fantáziáját, gondoljunk csak a Mona Lisára, vagy a Vénusz születésére. Lényege, hogy meg tudjuk mutatni magunkat másoknak, vagy saját magunknak állítsunk emléket. A legszebb benne viszont kétség kívül az, ha egy gyermek fejlődését lehet a képek által nyomon követni. Akár egy év elteltével visszanézve is lehet megdöbbentő a hatás. Nicholas Nixon például feleségét, és annak 3 leánytestvérét fotózta 40 éven keresztül minden évben, ugyanazon a napon. A hölgyek ráadásul mindig ugyanabban a sorrendben is álltak be a fotó kedvéért. Érdemes ráguglizni, elképesztő. A fotográfiát temették a videó széleskörű elterjedésekor, de a jóslat nem vált be. Míg a kilencvenes évek VHS korszaka valamelyest csökkentette az érdeklődést, a kétezres évek közepén újra nyilvánvalóvá vállt, hogy a fényképészet megkerülhetetlen. Készíttessetek fotót magatokról, amíg még nem késő!!

Abigél, Stúdió.

Abigél ösztönösen jól mozog a kamera előtt. Már az első alkalommal is csak finom utasítások kellettek a jó képek elkészültéhez. Azért a legtöbben nem vagyunk ilyen magabiztosak, ha fényképzőgépet fognak ránk, de vannak pózoltatási technikák, ökölszabályok, amikkel nagyságrendekkel jobb képeket eredményeznek. 

Abigél 11

Nyár, család és természet. 

Nagy kirándulások, csodálatos természet és együtt a család. A fotós szinte ott sincs, így sok jó, spontán kép születhet. Így történt ez Otiékkal is. Soproni botanikus kert, parkerdő, szép, nyári délután. A család harmóniája önmagáért beszél. 

Várakozás.

Egy nő életében a várandósság az egyik legszebb időszak. Érdemes megörökíteni. Jelen esetben nem volt nehéz dolgom, mert a saját feleségem volt a fotóalany. Hűvös március jutott a nyolcadik hónapra, így nem távolodtunk el nagyon a családi fészektől. Hogy Kata meg ne fázzon, elég gyorsan kellett lencsevégre kapni a beállításokat. Kabát le, pár expó, majd kabát újra föl. Azt hiszem, a sorozatból így is sikerült kihozni a maximumot.

Benji és a Whisky. (Vagy Whiskey?)

Hát igen. Ez most egyéni, vagy páros portré? Ugyanis Benji imádja, és érti is a Whisky-ket. A meghitt hangulat kiválóan átjön a képeken. Szenvedély, alázat, és meghitt együttlét. Mi ez, ha nem társas kapcsolat? 

Regina, Stúdió.

Jó példa a Reginával készült sorozatunkra a stúdióvilágítás “sokszínűsége”. Itt használtunk vakukat, majd LED-eket, és alig tudtuk eldönteni, hogy melyik fényformáló eszközök által elért hatás tetszik nekünk jobban. Döntsetek ti! 

 

studio portre sopron 8